Rapid si fixat

Ma bucur sa vad ca in fiecare zi stiinta si tehnologia, brat la brat mai fac un pas  spre viitor. Lasand de-o parte aspectele mai putin placute care, dupa parerea mea, sunt inevitabile  indiferent de domeniu ,constat cu uimire progresele incredibile pe care domeniul stomatologic a reusit sa le faca. 
Desi nu am nici o legatura cu stomatologia, exceptie facand doar vizitele periodice pe care ma vad nevoita sa le fac, mi se intampla foarte des sa ma lovesc de tot felul de informatii din aceasta zona. Astfel descopar eu cate o inventie care ma lasa cu gura cascata, si vorbesc foarte serios!
Citeam deunazi despre noul concept fast & fixed, in traducere libera insemnand “rapid si fixat”.
Mi se pare un progres extraordinar, faptul ca aproximativ 12 luni de vizite si controale la cabinetul stomatologice, au fost inlocuite cu o singura interventie , pe durata unei singure zile. Fast and fixed se adreseaza asadar oamenilor care au nevoie de extractii totale si implicit de neplacuta proteza mobile.
Aceasta noua inovatie inlocuieste proteza mobile cu una…fixa…si totul in mai putin de 24 de ore. Pacientii scapa astfel probabil de foarte multe neplaceri cauzate de proteza clasica si modul ei de intretinere si mentenanta.
Cine nu si-ar dori sa inlocuiasca o duzina de interventii stomatologice cu una singura? Eu cu siguranta!
Patentul pentru acest tip de interventie este detinut de compania germana Bredent. Studiile si cercetarile in domeniu arata ca sunt totusi si dezavantaje pentru fast and fixed. Multi medici stomatologi prefera fagasul clasic al operatiilor succesive , al extractiilor si implanturilor multiple direct in maxilar! Suna dureros , costisitor si anevoios? Cu siguranta ca da! Inainte de a lua orice hotarare bineinteles ca pacientul trebuie sa adune orice informative, deoarece nimic nu poate fi considerat “ in plus”, cand vine vorba de propria sanatate!
Pe curand!